Przepisy na zdrowe, domowe batoniki energetyczne

Zdrowe przekąski, które dostarczają energii i są pełne wartości odżywczych, to marzenie każdego, kto prowadzi aktywny tryb życia. Dlatego przedstawiamy dwa przepisy na domowe batoniki energetyczne, które z pewnością zaspokoją Twój apetyt i dostarczą Ci potrzebnej energii.

Batoniki daktylowe z orzechami i kakao

Składniki:

  • 200g suszonych daktyli (namoczonych w ciepłej wodzie przez około 10 minut)
  • 100g orzechów nerkowca (lub innych ulubionych orzechów)
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Odsącz daktyle i umieść je w blenderze lub malakserze.
  2. Dodaj orzechy, kakao i sól. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przełóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
  4. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Po schłodzeniu, pokrój na batoniki.

Batoniki owsiane z migdałami i żurawiną

Składniki:

  • 150g płatków owsianych
  • 100g migdałów
  • 50g suszonej żurawiny
  • 100g miodu lub syropu klonowego
  • 50g masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. W dużym naczyniu wymieszaj płatki owsiane, migdały i żurawinę.
  2. W małym garnku na niskim ogniu podgrzewaj miod (lub syrop) z masłem orzechowym, aż powstanie gładka masa.
  3. Wlej ciepłą masę do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ugnieć.
  5. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  6. Po schłodzeniu, krój na batoniki.

 

Te domowe batoniki energetyczne są nie tylko zdrowszą alternatywą dla sklepowych przekąsek, ale też świetnie smakują i są pełne wartości odżywczych. Dzięki nim, możesz cieszyć się pyszną i sycącą przekąską w każdym momencie. Spróbuj i przekonaj się sam!